Strony

niedziela, 16 września 2012

Nowy Projekt

Witam .
Postanowiłam utworzyć tego bloga kulinarnego, aby przestać gubić przepisy.
Będzie to taka moja książka kucharska. Często znajduję w sieci jakiś ciekawy przepis i spisuję tylko listę składników, pichcę , a później muszę szukać od nowa tego przepisu. Więc aby więcej takich sytuacji nie było, będę spisywała w jednym miejscu wypróbowane  przepisy.

Dziś będzie przepis na 


Paprykę Konserwową


Ponieważ jesień zbliża się wielkimi krokami, to w moje kuchni powstają zapasy na zimę.Próbuję w słoikach zatrzymać kawałek lata.


Papryka Konserowa

 zalewę zagotować
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli 

Paprykę umyć i pokroić w kwadraty, paski jak kto woli. Ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodać
 plaster cebuli, 
ząbek czosnku,
 liść laurowy, 
ziarenka pieprzu ,
 liść laurowy, 
3 kulki ziela angielskiego
 i łyżkę oleju.
Paprykę zalać gorącą zalewą i pasteryzować .
Ja pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 100 oC około 30 minut






Smacznego!

2 komentarze:

  1. Oj doskonale rozumiem to gubienie przepisów, uff... Powodzenia w nowym blogowaniu. Papryka wyglada apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi bardzo apetycznie...bardzo lubię taka paprykę :)

    OdpowiedzUsuń