Dziś przepis na najłatwiejsze ciasto w świecie.
Powstaje bez pieczenia, gotowania.
SKŁADNIKI:
500g herbatników maślanych
Puszka masy kajmakowej
300 ml śmietany kremówki 30%
Torebka kremu waniliowego
Polewa czekoladowa [w dzisiejszej wersji pominęłam]
Średniej wielkości blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce przprzygotowujemy sobie pół szklanki przegotowanej, letniej wody z łyżeczką cukru.
Teraz układamy pierwszą warstwę herbatników. Każdego herbatnika moczymy przez sekundke w wodzie z cukrem. Herbatniki mają być tylko pomoczone nie namoczone.
Następna warstwa, to krem waniliowy, przygotowany wg przepisu na opakowaniu(można także zrobić domowy krem z budyniu i masła)
Krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Teraz kolej na masę kajmakową.
Aby mada się dobrze rozprowadzała, trzeba puszkę włożyć do gorącej wody na 5 minut.
Rozprowadzić kajmak na herbatnikach i przykryć kolejną warstwą ciasteczek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,
wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
Tak wygląda ciasto w przekroju
Można na górę dać polewę czekoladową.
Tym razem ją pominęłam, nam bardzo smakowało.
Gotowe ciasto należy przykryć folią i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Życzę smacznego
Mamawiki