Witam .
Postanowiłam utworzyć tego bloga kulinarnego, aby przestać gubić przepisy.
Będzie to taka moja książka kucharska. Często znajduję w sieci jakiś ciekawy przepis i spisuję tylko listę składników, pichcę , a później muszę szukać od nowa tego przepisu. Więc aby więcej takich sytuacji nie było, będę spisywała w jednym miejscu wypróbowane przepisy.
Dziś będzie przepis na
Paprykę Konserwową
Ponieważ jesień zbliża się wielkimi krokami, to w moje kuchni powstają zapasy na zimę.Próbuję w słoikach zatrzymać kawałek lata.
Papryka Konserowa
zalewę zagotować
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Paprykę umyć i pokroić w kwadraty, paski jak kto woli. Ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodać
plaster cebuli,
ząbek czosnku,
liść laurowy,
ziarenka pieprzu ,
liść laurowy,
3 kulki ziela angielskiego
i łyżkę oleju.
Paprykę zalać gorącą zalewą i pasteryzować .
Ja pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 100 oC około 30 minut
Smacznego!