Obserwatorzy

wtorek, 4 lutego 2014

BABKA CYTRYNOWA


Witam serdecznie

Dziś zapraszam na pyszną 
BABKĘ CYTRYNOWĄ




Jest to jedna z nielicznych babek , które mi wychodzą.
Jako zachętę do wypróbowania, powiem Wam , że babkę piekłam wczoraj popołudniu,a dziś już ślad po niej zaginął  (gości żadnych nie było) Jest to ulubiona babka mojej córci ;-)





SKŁADNIKI

25 dag mąki
25 dag cukru
100 g masła
100 g margaryny
4 jajka
skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


TŁUSZCZE ROZPUŚCIĆ I OSTUDZIĆ.
BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK I Z ODROBINĄ SOLI UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ.
ŻÓŁTKA ZMIKSOWAĆ Z CUKREM NA KOGIEL-MOGIEL ,  DO MASY DODAĆ MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA, NASTĘPNIE DODAĆ PRZESTUDZONE TŁUSZCZE- WSZYSTKO RAZEM ZMIKSOWAĆ. NA KOŃCU DODAĆ PIANĘ Z BIAŁEK , SKÓRKĘ I SOK Z CYTRYNY
I  DELIKATNIE WYMIESZAĆ

PIEC OKOŁO 40 MINUT W PIEKARNIKU NAGRZANYM  DO 180 ST. C





SMACZNEGO