Obserwatorzy

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Sernik meksykański

Witam

Dziś proponuję spróbować , banalnie prostego , lecz super pysznego sernika.
Przepis znalazłam w sieci o tutaj (klik klik).




SERNIK MEKSYKAŃSKI



Składniki na spód:

- 300g herbatników "petit beurre" lub "digestive" (dałam 250g taką paczkę miałam)
- 250g miękkiego masła (dałam 200g )


Składniki na sernik

- 1kg twarogu trzykrotnie mielonego (takiego jak na serniki)
- 8 jaj  (dałam 6 dużych)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (534g)
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (411g)

Wykonanie:

Ciasteczka  pokruszyć i wymieszać z masłem, powstałym ciastem wyłożyć dno formy (u mnie tortownicy).
Jajka roztrzepać i dodać do twarogu. Do tej masy dodać obydwa mleka.
Tą płynna masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód .
Pieczemy w 180 st C przez około godzinę.
Po tym czasie studziłam sernik w otwartym piekarnik. Zimny leżakował przez noc w lodówce.



Smacznego


Pozdrawiam
mamawiki

2 komentarze:

  1. Zastanawia mnie, czemu akurat meksykański.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką ilością mleka skondensowanego musiał być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń